4.2.2 Ympäristövastuullisuus kiinteistön ylläpitopalveluissa
Kehitämme ja ylläpidämme kokonaisvaltaisesti kiinteistöjen toimintakykyä ja arvoa koko kiinteistön elinkaaren ajan.
YK:n kestävän kehityksen tavoite numero 13 ”Ilmastotekoja” ohjaa kiinteistön ylläpitopalveluiden liiketoimintaamme ympäristövastuullisuuden näkökulmasta. Palvelumme merkittävin ympäristövaikutus liittyy kiinteistöjen käytönaikaiseen energiankulutukseen, ja palveluratkaisuillamme vaikutamme Suomen kiinteistökannan aiheuttamiin ilmastovaikutuksiin.
Kehitämme ja ylläpidämme kokonaisvaltaisesti kiinteistöjen toimintakykyä ja arvoa koko kiinteistön elinkaaren ajan. Lisäksi ammattilaisemme varmistavat kiinteistön käyttäjille sopivat olosuhteet.
Kiinteistön ylläpitopalvelut muodostaa noin 40 prosenttia liikevaihdostamme, ja palveluratkaisuillamme vaikutamme noin 1 TWh:n suuruiseen energiankulutukseen. Kiinteistöalan toimijana meillä on merkittävä rooli Suomen kansallisvarallisuuden ylläpidossa, josta kiinteistövarallisuus muodostaa merkittävän osan.
Liittämällä energianhallintapalvelut kiinteistön ylläpitopalveluihin yhdistämme kiinteistönhoitajan työt sekä teknisten asiantuntijoiden tehtävät Energianhallintakeskuksen 24/7-läsnäoloon ja energiamanagerin osaamiseen. Vuonna 2018 teimme lähes 28 000 havaintoa ja toimenpide-ehdotusta asiakkaidemme taloteknisten järjestelmien käyttö- ja energiatehokkuuden kehittämiseksi. Tämä on hyvä esimerkki konkreettisista arjen toimenpiteistä, joilla vähennetään kiinteistöjen käytöstä aiheutuvia CO2-päästöjä ja ylläpidetään rakennuskannan elinkaarta.
Palveluratkaisujemme energiatehokkuuden kehittämiseksi aloitimme vuonna 2018 ISO 50001 -energianhallintajärjestelmän valmistelun sertifiointia varten. Suunnitelmamme mukaisesti järjestelmä sertifioidaan kevään 2019 aikana. Sertifioidulla järjestelmällä varmistamme energianhallintapalveluidemme prosessien tehokkuuden, jatkuvan parantamisen sekä konkreettiset toimenpiteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Kiertotalous, materiaalitehokkuus ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen näkyvät aine- ja laitevalinnoissamme.
Palvelussa käytettävät laitteet ja työkoneet valitaan huomioiden niiden monikäyttöisyys, elinkaari ja käytönaikaiset ympäristövaikutukset. Koneiden käytössä kiinnitämme erityistä huomiota polttoaineen kulutukseen ja hiilidioksidipäästöihin. Minimoimme työkoneiden käytöstä aiheutuvia ilmastovaikutuksia suunnittelemalla töille optimaaliset reititykset ja suoritusajankohdat. Vuonna 2018 työkoneistamme aiheutuvat CO2-päästöt vähenivät 15 prosenttia.
Kiertotalous, materiaalitehokkuus ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen näkyvät aine- ja laitevalinnoissamme. Valitsemme laadukkaita komponentteja rikkoutuneiden tilalle sekä varmistamme ennakkohuolloilla teknisten järjestelmien toimivuuden. Käyttämämme lämmönsiirtonesteet ovat ympäristölle turvallisia, ja olemme luopuneet ympäristöä kuormittavista viemärinavausaineista. Viemärinavauksessa käytettävät kemikaalit olemme korvanneet mekaanisilla puhdistusmenetelmillä.
Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen on olennainen osa ulkoalueiden hoidon palveluamme. Vuonna 2018 33 prosenttia huoltomiehistämme on suorittanut TUKESin määrittelemän kasvinsuojelututkinnon.
Osana kiinteistön ylläpidon palveluvalikoimaa tarjoamme asiakkaillemme ympäristö- ja jätehuoltopalveluja. Palveluratkaisullamme vaikutamme positiivisesti asiakkaidemme kierrätysratkaisuihin sekä muihin kiinteistön käytönaikaisiin ympäristövaikutuksiin. Räätälöimme palvelut kohteen tarpeiden mukaisesti niin, että ratkaisu muodostaa kokonaisvaltaisen jätehuoltoratkaisun yhdistettynä monipuoliseen jäteraportointiin. Keskeisen lisän ratkaisuumme tuovat jätteiden sisälogistiikkapalvelut, jotka tehostavat kierrätystä sekä minimoivat ympäristövaikutuksia ja jätekuljetusten päästöjä. Ympäristöjohtamisen asiantuntijapalveluilla vaikutamme tehokkaasti kiinteistön käytön aiheuttamiin ilmastovaikutuksiin. ISS Ympäristöasiantuntijat vastaavat esimerkiksi LEED-, BREEAM-, ISO 14001-, WWF:n Green Office- ja Ekokompassi-sertifiointiprojekteista.
4.2.3 Ravintolapalveluiden ympäristövastuullisuus
Kestävät raaka-ainevalinnat ja niiden jäljitettävyys muodostavat perustan vastuulliselle ruokakulttuurille.
YK:n kestävän kehityksen tavoite numero 12 ”Vastuullista kuluttamista” ohjaa ravintolapalveluidemme vastuullisuustyötä. Me ISS:llä haluamme olla rakentamassa kestävää ruokakulttuuria. Raaka-ainevalinnat ja moderni reseptiikka ovat avainasemassa kulutus- ja makutottumuksien uudistamisessa. Avaamalla uusia makumaailmoja tuhansille asiakkaillemme päivittäin voimme edistää vastuullisten raaka-aineiden päätymistä entistä useampaan kotikeittiöön, osaksi arjen ruokarutiineja.
Ravintolapalveluiden ympäristövaikutuksia tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti aina alkutuotannosta lounaan tarjoiluun ja hävikin minimoimiseen. Kestävät raaka-ainevalinnat ja niiden jäljitettävyys muodostavat perustan vastuulliselle ruokakulttuurille. Valmistamamme ruoka on turvallista, ja tunnemme käyttämiemme raaka-aineiden alkuperän. Emme käytä geenimanipuloituja raaka-aineita. Käytämme kotimaista lähiruokaa, luomuruokaa sekä erilaisia sertifioituja tuotteita. Kaikki ravintolamme ovat Portaat Luomuun -ohjelmassa vähintään tasolla kaksi.
Korvaamalla lihatuotteita kasvikunnan proteiineilla vaikutamme merkittävästi ruoan alkutuotannon ympäristövaikutuksiin, kuten luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutoksen hillintään. Ruokalistasuunnittelussa huomioimme sesonkituotteet sekä tuotteiden hiili- ja vesijalanjäljet. Tarjoamme useimmissa ravintoloissamme kasvisruokavaihtoehdon päivittäin ja osallistuimme marraskuussa kansainväliseen vegaanipäivään. Olemme vähentäneet naudanlihan osuutta lihavalikoimassamme ja käytämme sen sijaan kotimaista rypsiporsasta ja broileria. Lounaalla tarjoamamme kana ja possu on 100-prosenttisesti suomalaista.
Käyttämämme kalatuotteet ovat WWF:n suositusten mukaisia tai MSC- ja ASC-sertifioituja. Itämeren luonnon monimuotoisuuteen ja vesistökuormituksen vähentämiseen vaikutamme käyttämällä kotimaisella rehulla ruokittua ja Suomessa kasvatettua Benella-kalaa. Valikoimaamme lisäksi kuuluu Reilun kaupan ja Rainforest Alliancen tuotteita.
Yhteistyökumppanimme ovat sitoutuneet WWF:n soijasitoumukseen, jonka tavoitteena on varmistaa, että vuoteen 2020 mennessä kaikki niiden omien tuotteiden tuotantoketjussa käytetty soija on vastuullisesti tuotettua, Roundtable on Responsible Soy (RTRS)- tai ProTerra-sertifioitua soijaa.
YK:n kestävän kehityksen tavoite kulutus- ja tuotantotapojen kestävyydestä sisältää myös pyrkimyksen ruokahävikin minimoimiseksi koko tuotantoketjun osalta. Vuonna 2018 olemme olleet mukana useassa hankkeessa, joissa on kehitetty ratkaisuja henkilöstöravintoloiden hävikin minimoimiseen. Näistä hankkeista olemme saaneet arvokasta osaamista ja tietoa, jonka vieminen osaksi kaikkien ravintoloidemme toimintaa jatkuu vuonna 2019.
Vuonna 2018 jatkoimme tuotteiden pakkausmateriaalien läpikäyntiä ja toteutimme muoviauditoinnin raaka-ainehankintoihimme. Auditointien pohjalta suoritamme vuoden 2019 aikana yhteistyössä kumppaneidemme kanssa toimenpiteitä muovipakkausten korvaamiseksi.